Een bekend Nederlands kunstwerk kopen?

Kadoartikelen van bekende kunstwerken

In 2019 mocht het Rijksmuseum meer dan 2,7 miljoen bezoekers verwelkomen, waarvan één miljoen bezoekers uit Nederland. Het geeft eens te meer aan hoeveel waarde wij aan kunst hechten. De schilderijen van Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Johannes Vermeer worden dan verkocht voor miljoenenbedragen. Eind 2021 betaalde de Nederlandse staat nog 175 miljoen euro voor ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandt van Rijn. Deze uitzonderlijke bedragen kan de Nederlander niet zomaar neerleggen, maar wij kunnen alsnog de bekendste kunstwerken in huis halen in de vorm van servetten, brillenkokers, keukendoeken of wandkleden.

Servetten van ‘De Nachtwacht’

Het bekendste kunstwerk dat in Nederland is te vinden is ‘De Nachtwacht’. Het immens grote schilderij van Rembrandt van Rijn komt uit 1642 en is tegenwoordig een toeristische trekpleister. Je wist het misschien nog niet, maar de officiële naam van het schilderij is ‘De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren’. Vanzelfsprekend is het schilderij onbetaalbaar, maar gelukkig kan jij altijd nog de servetten van ‘De Nachtwacht’ kopen. De prijs voor een setje van 20 servetten bijvoorbeeld bedraagt slechts Eur. 4,25.

Servetten van het ‘Meisje met de parel’

Johannes Vermeer staat bekend om zijn schilderij ‘Meisje met de parel’. Het schilderij werd ergens tussen 1665 en 1667 gemaakt en is al sinds 1902 te bewonderen in het Mauritshuis in Den Haag. Het schilderij is een zogeheten ‘tronie’, oftewel een fantasiekop. In de 17e eeuw werden er bijzonder veel van dit soort schilderijen gemaakt, nadat Rembrandt het genre begon. Niemand weet dan ook wie het meisje is, aangezien er voornamelijk gebruik werd gemaakt van onbekende modellen. Echter zijn er kunstkenners die beweren dat het om de dochter van de schilder gaat, maar dat is nooit gevestigd. Je kan een theedoek van het ‘Meisje met de parel’ kopen voor een klein bedrag van Eur. 8,95 of een mooi kussen vanaf Eur. 24,95.